Dupnicanews.EU

Информационният портал

Джерманци затвориха Е-79 и заплашиха с гражданско неподчинение заради депото

Близо 1000 жители на дупнишкото село Джерман и съседните села Крайни дол, Усойка , Блажиево и Грамаде блокираха за 15 минути главен път Е-79, в знак на протест срещу намерението на община Дупница да изгради депо в землището на Джерман или на алтернативен терен до село Крайни дол. Автомобилният поток от столицата към Гърция и обратно бе спрян под плътен полицейски кордон, като действията на органите на реда контролиха лично директорът на ОДП – Кюстендил комисар Георги Джоглев и началникът на РПУ- Дупница Борислав Динев.

С развети български знамена, жителите на дупнишкото Южно поле казаха “не” на идеята, близо до населените места да се депонира боклука на 6 общини от Кюстендилска област. Митингът започна с едноминутно мълчание в памет на превърналия се в символ на протестите Пламен Горанов от Варна и починалия тази сутрин Венцислав Василев от Раднево, който се самозапали на 26 февруари. През цялото време, протестът бе озвучаван от звъна на кукерски чанове. Членовете на местната кукерска група бяха сред най-атрактивните протестиращи, като гониха злите духове и боклука от селото.

С гражданско неподчинение и палатков лагер на определения за депо терен, заплаши председателят на Инициативния комитет Борислав Тасков. Той припомни, че управляващите в Дупница са закрили училището в Джерман, а сега искат да превърнат селото в боклучарник. В протеста се включи евродепутатът Слави Бинев, който бе придружаван от агитка от 20-тина младежи от ГОРД и лична охрана. Подкрепата си към джерманци декларираха евродепутатът Илияна Йотова и народният представител от БСП Мая Манолова.

Дупнишките лидери на БСП Станислав Павлов, Иван Ибришимов и Асен Башленски също бяха сред протестиращите. Независимият общински съветник Първан Дангов призова местните хора да поискат оставката на председателя на Общинския съвет в Дупница Ивайло Константинов, а селският свещеник отец Кирил обърна внимание, че в първия ден от Седмицата на прошките, джерманци са излезли да заявят гражданската си позиция и да се борят за запазване на чистата си природа, водата и плодорната земя. Отново бе издигнато искането за оставка на зам.-кмета по еврофондовете Красимир Георгиев. В протеста се включиха и жители на кюстендилското село Радловци. Те се обявиха против заплануваната близо до селото им претоварна станция на бъдещото депо, която ще събира боклука на общините Невестино и Трекляно и я определиха като “екологична бомба”. Начело на протестиращите бяха децата на Джерман, които издигнаха плакати срещу идеята за регионално депо карй селото им и развяха националното знаме.

Изабелла Соколова

 

Share

Коментари

0 podloga na GERB 2013-03-13 20:55 #10
:P НЯМА такова нещо,Красето щеше да лапне някое и друго евро за да има за честни избори в полза на правилната партия,ама сега вече BG се събуди и няма как да се случи.
Цитат
-2 обективен 2013-03-12 17:01 #9
Ало, джерманци, светът не се върти около вас! Щом някой не ви е дал по телевизията веднага цензура ви е в главата. Е видяхме ви вече и тия около вас видяхме кои са. Стига вече, докога само с вас ще ни занимават. 1000 ли сте били, 2000 ли, няма никакво значение. Важното е, че ви е дадено право на глас - е на това му се вика свобода на словото. И разбрали, и неразбрали всички могат да се изкажат, какво ще кажат е друг въпрос и друга тема. Само не мислете, че вашата теза е най-правилна, само защото вие сте я казали, а чуйте, какво имат да ви кажат и опонентите. Ще можете ли, или сте твърде заети със себе си?
Цитат
-1 крис 2013-03-12 14:29 #8
Намерил се кой да иска оставка хахаха...и от тая напаст Манолова няма отърване!
Цитат
0 Дупничанин 2013-03-12 14:21 #7
Лошото е, че от БСП злоупотребяват с гражданската позиция на хората, които протестират...
Цитат
-7 Ани 2013-03-11 12:07 #6
Джерманци, манипулират ви тези от БСП, разберете го! За завода настояваха да се изгради, въпреки че щетите щеше да са по-големи, но интересите бяха други!!!
Цитат
-6 ДО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ 2013-03-11 09:52 #5
Уважаеми протестиращи, достойно е да изразите мнението си. Но не бъдете слепи за онези, които са яхнали вашето недоволство. Те въобще не са чисти и неопетнени! Ясно е и какво целят, ясно е и защо ви подстрекават. Протестирате срещу управляващите, но вашите лидери доста са се омаскарили и то не от вчера. Доста са и забогатели, и то не с труд, а върху гърба на такива като вас. Това ли е алтернативата ви, това ли е което искате. Колко пъти седнахте да преговаряте с управляващите, колко пъти чухте мотивите им? Нито веднъж! Това не е диалог! Изразяването на предубедено мнение без аргументи защитаващи верността на позицията ви граничи с глупост и наивност.
Цитат

Добавете коментар


Код за сигурност Опресняване