Трима дупнишки автори разговаряха днес с местните си почитатели. Срещата се проведе на площад “Свобода” в рамките на Майските празници на културата. Акцентите в своето творчество представиха Мариана Александрова, Явор Тодоров и Станка Равелова. Обичаните от съгражданите си творци показаха новите си произведения и отговаряха на въпроси.

Поетесата Мариана Александрова е родена в Свиленград, но животът и работата й са свързани с Дупница и любимото училище “Неофит Рилски”. От 2003г. е носител на Почетния знак на града, спечелила със стиховете си две европейски и множество национални награди. Александрова прочете откъси от свои творби и сподели темите, които я провокират и вдъхновяват. За своя път в документирането на местната история сподели краеведът Явор Тодоров. Негови са едни от най-значимите съвременни произведения, свързани с Дупнишкия край, като „Балканската освободителна война на България срещу Турцция (1912-1913г.) и VII Пехотна рилска дивизия”, “Дупнишка Рила”, “100 години хижа “Скакавица”, Албум “Стара Дупница”, “Хроника на дупнишките евреи” и др. Носител на отличието “Будител на Дупница” за 2020г.

Особено вълнуваща беше среща с обичаната от читателите Станка Равелова. 91-годишната поетеса сподели някои от любимите си стихове. Тя има издадени три стихосбирки - “Спомен в зелено”, “Листа и птици”, “Великденски сняг” и четири прозаични книги - “Балада за Юлия”, Добър вечер, живот”, “Нещо меко, нещо топло, нещо като възглавница” и “Великденчета по пътя”. Член е на Съюза на българските писатели и носител на приза “Будител на Дупница” за 2022г.

 

 

Dupnicanews.EU